Hayır başlık yanlış yazılmadı. Ciddiye alınsaydı “ciddiye alınıyor” derdim. Yazdıklarım ciddiye değil “middiye” alınıyor. Nitekim dikkatli okurlarım, iki hafta önce yazdığım, üniversitenin iki giriş kapısı arasındaki (üst Kozlu yolunda) yaya kaldırımı konusunu hatırlarlar. Ancak bu kaldırım, yaya kaldırımı denecek durumda olmadığı için bundan sonra ona “yaya kaldırımı” değil “maya maldırımı” diyeceğim. O yazıdan sonra olumlu bir iş yapılmadığı gibi zaten moloz doldurulmuş olan maldırımda bir de kazı yapıldı (fotoğrafa bakınız). Anılan maldırım, her gün yüzlerce ilköğretim ve üniversite öğrencisinin geçtiği, çoğu üniversite diplomalı kişilerin sağlıklı yaşam yürüşü yaptığı, mahalleli yaşlıların ellerinde bidonlarla İncivez’den fındık suyu taşıdıkları maya maldırımıdır. Daha önce yazılarımdan birinin konusu da “öğrenilmiş çaresizlik” idi. Bu kavram, bir bakıma, “Nasıl olsa bir şey değişmiyor” düşüncesinin kişilik haline gelişini ifade ediyordu. “Nasıl olsa bir şey değişmiyor, o halde konuşmaya da gerek yok” mu acaba? Bu toplumu ve kurumlarını yönetme iddiası ile atanarak ya da seçilerek başımıza gelenler, illa Avrupa uyum yasaları dayattığı için mi doğru dürüst bir iş yapacaklar? O maya maldırımında “sağlıklı yaşam!” yürüyüşü yapan aydın insanlarımız, eğer bu görüntüden rahatsız olmuyorlarsa yaptıkları yürüyüş; markalı spor giysilerini sergilemekten öte bir anlam ifade etmiyor demektir.
İncivez Mahallesinin, Zonguldak ilköğretim okulunda okuyan öğrencileri günde iki kez o maldırımdan geçiyor. Okul sınırları içinde bir arkadaşı tarafından itilip de çocukları düşürülse, okul idaresine koşan veliler, çocukları bu maya maldırımında her gün düşme tehlikesi içinde yürürken gıkları çıkmıyor. Üniversite öğrencileri ise cep telefonları ile ilgilenmekten böyle işlerle uğraşacak zamanları yoktur. Belediyeden görevini yapmasını istemenin bile suç sayılabileceğini zannetmeleri, 12 Eylül sonrasının “siyasete bulaşmamış cici çocukları”nı ürkütmeye yeter. (Bu arada, işin garibi, çoğu kamu kurumu ve yöneticilerinin de gençlerin her yaptığını suç saydıkları bir gerçektir…)
Eski belediye binasının duvarına yerel gazetelerde belediye faaliyetlerini anlatan küpürler kesilip camekan içinde halka duyuruluyor. Bazı başlıklar çok komikti: “Zonguldak’ta Bir İlki Başardık”. O ilklerin ne olduğunu biz göremedik ama yalan yazacak değiller ya! Orada şimdiye kadar belediye hakkında şikayet içeren bir yazı görmedim. Muhtemelen bu yazı da middiye alınmadığı gibi o camekan içine de alınmayacaktır. Oysa biz de “bir ilki başardık”; kaldırıma maldırım dedik. Halâ ciddiye alınmayacaksak başka yollar bulmam gerekecek. Aksi halde gelecek seçimde belediye başkanlığına aday olmaktan başka çare kalmayacak.
Bilgi Edinme Hakkı
Geçenlerde Maden Mühendisleri Odalı Lokali’nde tesadüfen, yarısına doğru katıldığım bir toplantı vardı. Toplantının başlığı : “Bizde Bilelim” idi. Türkçe dersinin yeri değil ama başlığın doğrusu “Biz de Bilelim olmalıydı. Yoksa “sizde değil, bizde bilelim” anlamına gelir. Oysa anlatılmak istenen: “Yönetenler, yalnız siz değil, biz de bilelim”dir. Anadilini konuşup yazmayı öğrenemeyen bir toplum, nasıl bilgi toplumu olacak acaba? Neyse, konumuza dönelim… Toplantıda 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu anlatıldı. Resmi dairelerin internet sayfalarında Bilgi Edinme Hakkının kullanılması ile ilgili bilgi bulundurulması zorunluluğundan bahsedildi. Zonguldak Valiliği internet sayfasındaki ilgili kısımda bulunan başvuru formu doldurularak, Valilikçe cevaplaması isteğiyle sorular soruldu. Ben de bilgi edinme hakkımı bu sayfadan Zonguldak Belediye Başkanlığının cevaplandırması dileğiyle kullanmak istiyorum:
Sorum şudur: “İstanbul Beyoğlu’nda yeni yapılan yaya kaldırımları yerlerinden oynayıp paçalara su sıçrattığı için yenileniyormuş. Aynı durum Zonguldak’ta da kaçınılmaz olarak meydana geldiğinde kaldırımlar yenilenecek mi? Yenilenmesi durumunda, kamunun uğradığı zararı kim karşılayacak?” Cevabı ister e-posta adresime, ister bu gazete aracılığıyla gönderebilirsiniz. Adresim: eyriboyun@yahoo.com.
Sorularınız için Zonguldak Belediyesi internet adresi: http://www.zonguldak.bel.tr/